Як зменшити витрати електрики

5 1 голос
Рейтинг статьи

Якщо ваші витрати на електроенергію вас не бентежать і ви не хочете економити рублі та копійки, ці поради вам не знадобляться. Відповідальному господареві ця стаття допоможе з’ясувати, чи все в господарстві оптимізовано для раціонального витрачання електроенергії.

Якщо ви не палите світло вдень і вночі і не намагаєтеся охолоджувати кондиціонером весь мікрорайон, ваші витрати на електрику значно не знизяться. Однак у результаті розумної економії протягом року набігає непогана сума.

Щоб дотримуватися деяких порад, достатньо буде уважно проаналізувати та змінити звички. Інші рекомендації вимагатимуть нескладних дій щодо перебудови квартири та додаткових витрат. Наприклад, на купівлю нових ламп. Але витрати швидко окупляться і дозволять заощадити.

Освітлення

Це один із головних споживачів електроенергії. Світлом ми користуємося щодня. Але наскільки раціонально?

Економічні лампи

З’ясуємо, наскільки такі лампи економічні. Озброїмося калькулятором і порахуємо.

Звичну лампу розжарювання потужністю 100 Вт можна замінити світлодіодною лампою такої ж яскравості зі споживаною потужністю 12 Вт. З’ясуємо, скільки 88 Вт допомагають заощадити, якщо в середньому протягом року лампочка горить 4 години на добу:

0,088 кВт × 4 год × 365 днів = 128,5 кВт · год.

Зверніть увагу: ми розрахували економічний ефект від використання лише однієї лампи. А якщо в хаті їх десять?

Місцеве освітлення

Люстра, що висить у центрі великої кімнати, — річ гарна, але як джерело світла малоефективна. Далекі кути висвітлюються недостатньо. Часто господарі намагаються компенсувати це, купуючи потужніші лампи. Лічильник крутиться швидше, але кути, як і раніше, в тіні.

Набагато розумніше використовувати місцеве освітлення. Невеликий торшер або навіть лампа на прищіпці справляються із завданням краще, а електрики витрачають менше. Зручна настільна лампа на тумбочці, торшер біля крісла, переносні світильники — все це економить електрику і береже ваш зір.

Чисті плафони

Ця порада банальна, але завжди актуальна. Плафони, що запилилися, можуть поглинати до 30% світлового потоку. Вибирайте: витратити 10 хвилин на те, щоб протерти пил або працювати на лічильник.

Побутова техніка

Часто можна зустріти радикальні і тому нездійсненні поради. Наприклад, купувати лише економічну техніку класу А++. Ось тільки це далеко не завжди можливе хоча б через божевільні ціни на ці прилади. Окупляться вони лише років за 50. Погодьтеся, не варіант.

Давайте краще подивимося, як зменшити витрати електроенергії з тією технікою, що вже є.

Холодильник

Це один із небагатьох побутових приладів, які включені 24 години на добу 365 днів на рік.

Холодильник є тепловим насосом. Він перекачує тепло із внутрішнього об’єму холодильника назовні. Отже, робота приладу буде тим економічнішим, чим менше тепла потрапляє всередину нього. Тому:

  1. Намагайтеся користуватися холодильником так, щоб його двері були відчинені якнайменше. Розкладайте продукти всередині у зручному порядку, щоб на пошуки не витрачалося по півгодини.
  2. Не ставте водонагрівач повністю.

Різні електричні прилади

Найпомітнішу вигоду дає раціональне використання потужних споживачів електроенергії. Але і на дрібницях можна пристойно заощадити .

Модем

Здавалося б, дрібниці. Але давайте спершу порахуємо.

Потужність більшості модемів — близько 6-10 Вт. У рік витрачається 0,007 кВт × 24 год × 365 днів = 61,3 кВт· год.

А скільки часу ви користуєтесь модемом? Вдень ви на роботі, а ввечері серфіть зі смартфона. У результаті модем мало потрібен, але працює він постійно. Краще вмикайте його лише з комп’ютером.

Будь-які дрібниці

Прилади, що не використовуються, безперервно включені в мережу, можна знайти в кожному будинку: магнітоли, музичні центри, ігрові приставки, супутникові ресивери. Пройдіть по кімнатах та відключіть те, що потрібно рідко.

Регулярне обслуговування техніки

Так, часто рекомендації виробників техніки сильно ускладнюють і подорожчають життя, якщо слідувати їм буквально. Але пустити справу на самоплив — це інша крайність.

Завдання не в тому, щоб скрупульозно виконувати рекомендації. Набагато практичніше підтримувати техніку в оптимальному стані. Перелічимо деякі очевидні заходи, які сприяють раціональному витрачанню електроенергії:

  1. Періодично очищати від накипу пральну машину , чайник та кавоварку.
  2. Регулярно видаляти пил із системного блоку комп’ютера.
  3. Витрусити пил, що накопичився, з пилососа до того, як він заповниться під зав’язку.
  4. Чистить фільтри кондиціонера.
  5. Розморожувати холодильник.
admin